Sculptural

14589864_10210951906296459_4125690464807076105_o
Pink Dreams or a Love that Kills Me by Nada Prlja 2016. Public Art, Metal profile and swing.

Series of Public art works positioned around the MSU Museum of Contemporary Art in Skopje.

Curator: Zoran Petrovski

MSU Museum of Contemporary Art Skopje

Artists:

  1. OPA
  2. Jovan Sumkovski
  3. Simon Semov
  4. Dejan Ivanovski
  5. Igor Toshevski
  6. Petar Hadzi Boskov
  7. Nada Prlja
  8. Daniel Serafimovski

Паралелно со проектот Кале културна тврдина, Музејот на современата уметност со проектот Скулптурално започна со развивањето на уште еден долгорочен проект посветен на скопското брдо Кале. Скулптурално e проект кој опфаќа осум скулпторски и site-specific инсталации во паркот и пошироката околина на Музејот. Како што упатува насловот, изложбата поаѓа од скулпторскиот медиум и истражувањето на неговите можности во интеракцијата и во обликувањето на отворениот јавен простор. Проектот е во извесна смисла потсетување на успешните и популарни Интервенции во простор кои во неколку наврати беа организирани во МСУ во средината на 1980-те години под водство на Симон Шемов и Кочо Фидановски. Целта на Скулптурално е да го иницира користењето и во иднина како редовна манифестација или во вид на поединечни проекти музејскиот парк и поширокиот простор на слободните зелени пространства на брдото Кале за ефемерни скулпторски, архитектонски или мултимедијални проекти кои ќе го осмислуваат и популаризираат овој извонреден простор во строгиот центар на градот.

 

 

Igor-Web-600x400
Igor Toshevski
PHB-web-768x543
Petar Hadzi Boskov

 

Dejan-Dragana-web-600x400
Dejan Ivanovski
Semov-web-600x400
Simon Semov
Drone-KontraKontraSvetilnik-MSU-Banner
OPA
14606291_10210952073580641_5244250651330846119_n
Daniel Serafimovski
14615712_10210951979258283_6310185055676429595_o
Daniel Serafimovski
14524423_10210951898856273_5780718798826878172_o
Pink Dreams or a Love that Kills Me by Nada Prlja 2016. Public Art, Metal profile and swing.
14560092_10210951905416437_4310872416647649990_o
Pink Dreams or a Love that Kills Me by Nada Prlja 2016. Public Art, Metal profile and swing.

Link to the museums website